Блог

ВЕЧЕ СТЕ СЕРТИФИЦИРАН ФИТНЕС ИНСТРУКТОР! СЕГА НАКЪДЕ?

Поздравления!
 
С вълнението от новия сертификат може да се почувствате изкушени да скочите веднага в бизнеса САМИ. Все пак, един от най-добрите начини да спечелите опит, да получите клиенти и да имате редовна заплата, е да започнете работа във фитнес залата.
 
Наемане и изграждане на мотивационно писмо
Независимо дали променяте кариерата си или сте завършили наскоро програмата за Фитнес инструктор, опишете всички релевантни практически упражнения във вашата автобиография. Това включва всичко: от спортните упражнения, помагайки на приятел да загуби 20 килограма, до умения в продажбите и обслужването на клиентите. В мотивационното си писмо споменете, че сте наскоро сертифицирани, но добавете обобщение защо се интересувате от фитнес индустрията. Бъдещият ви работодател обича, когато имате собствена история или дълбока страст към фитнеса, която искате да споделите с другите.
 
Когато сте наети, ще прекарате известно време да се запознаете с фитнес залата и членовете чрез "сянката" на друг треньор. Това обучение на работното място е безценно, защото ви дава възможност да учите чрез други професионални инструктори. Ще срещнете клиенти от различни възрасти и нива на умения. Срещането на клиенти с различни здравни статуси, наранявания, и други ограничения ще ви подготви за вашите собствени клиенти. Водете си бележки за упражненията и въпросите, които най-често задават на инструктора. Питайте ги дали имат някакви проблеми с гърба, кръста, дали имат скорошни травми, за да знаете как да процедирате. Когато започнете да тренирате, ще развиете свой собствен стил, но винаги е полезно да се учите и от другите.
 
Начинаещите в залата са вашият най-добър източник на потенциални клиенти, тъй като много от тях не са тренирали с месеци или пък изобщо не са стъпвали в залата. Говорете с всички членове (нови и редовни) и ги питайте как се развиват техните тренировки. Слушайте за ключови думи като "отегчен" "мързел" и "нищо". Това са показатели, че тренировките им не им дават резултатите, които търсят. Предложете начини, по които можете да им помогнете да постигнат по-ефективно своите цели. Разберете емоциите зад техните цели. Повечето хора искат да се оформят по специална причина - да направят среща, да изглеждат добре за сватба, да се чувстват по-добре за себе си, да живеят достатъчно дълго, за да се срещнат с внуците си.
 
Бъдете честни с новите си клиенти за това колко време ще им отнеме, за да постигнат своите фитнес цели. Като инструктор по фитнес ще трябва да изготвите и програма. Някои хора имат погрешното схващане, че веднъж седмично с фитнес инструктор е достатъчно, за да има ефект.
Вие ще трябва да изготвяте напълно различна програма за всеки клиент. Някои от клиентите ви могат да имат подобни цели и със сигурност може да ги накарате да направят едни и същи упражнения, но се уверете, че всяка програма е уникална за тях. Бъдете на разположение на клиентите си, когато не ги обучавате. Предложете телефонен номер и имейл адрес, в случай че имат въпрос. Знаейки, че сте там, за да отговорите на въпроси, свързани с избора им на храна и упражнения, ще поддържате стабилна връзка с тях. Признайте техните постижения.
Колкото повече се интересуват от целите си, толкова по-дълго те ще се обучават с вас. Задържането на клиенти е 80% от вашия бизнес.
Не забравяйте, че можете също така да разчитате на клиентите си за нови такива чрез препоръки.
 
И така...преди да се замислите за своя фитнес зала, наистина е хубаво да получите опит, работейки в екип с други инструктори. С времето ще придобиете повече увереност, ще изградите собствен стил, а един ден...един ден не се знае.
Ако искате да започнете с изграждането на кариера като Фитнес инструктор, запишете се още сега тук.